Data publicării: 6/5/2016
Expert-Grup a analizat într-un nou studiu cheltuielile destinate apărării naționale în perioada 2000 – 2014. Potrivit analizei, în ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare. Începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Această tendință nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situația de securitate din regiune s-a înrăutățit subit. În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB.
În condițiile constrângerilor bugetare existente, fondurile alocate pentru construcția apărării naționale nu se folosesc în cel mai optim mod. Astfel, pe parcursul ultimului deceniu nu au fost finalizate procesele de reformare a apărării naționale și nici documentele de programare strategică pentru acest sector, care să ghideze planificarea apărării naționale pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, lipsa documentelor strategice a determinat faptul că structura armatei naționale (AN) este învechită, fără să fie ajustată noilor realități de securitate și constrângeri de finanțare. Pentru a redresa situația din domeniu, Expert-Grup recomandă câteva măsuri.
Una din recomandările prioritare ar fi majorarea treptată a alocărilor pentru apărare la media regională. În condițiile în care 10% din teritoriu nu este controlat de autoritățile centrale, iar securitatea din regiune s-a înrăutățit semnificativ, este imperativă schimbarea atitudinii față de apărarea națională și de a repune sectorul dat în prioritățile de dezvoltare a țării.
Infograficul a fost elaborat în baza raportului „Analiza cheltuielilor bugetare pentru Apărarea Națională”, elaborat de Iurie Morcotîlo. Raportul poate fi accesat pe www.expert-grup.org.