Data publicării: 19/05/2016
Prin acest infografic, vrem să arătăm dimensiunea reală a sectorului bugetar, a numărului unităților de personal din sectorul bugetar central versus sectorul real al economiei. Totodată, am vrut să aflăm cât ne costă, pe fiecare din noi, salariul unui angajat care este plătit din buget la nivel central.
În 2015, aproape 20% din totalul salariaților din țară erau angajați în sectorul bugetar, sau circa 235,000 de persoane, în scădere cu cu 8.9% față de anul 2012. Din aceștia, peste 66,000 erau angajați în sectorul bugetar central, pentru salarizarea cărora au fost cheltuiți 3,7 miliarde lei.
În 2016, Ministerul Finanțelor a publicat numărul de unități de personal necesare și real angajate și plătiți pentru executarea funcțiilor și serviciilor publice la nivel central.
Infograficul arată dimensiunea reală a sectorului bugetar, a numărului de unități de personal din sectorul bugetar central versus sectorul real al economiei. De asemenea, prezintă costurile pe care le acoperă, fiecare din noi, în salarizarea salariul unui angajat în acest sector.
Astfel, având la bază datele despre unitățile de personal pentru perioada 2015 și cheltuielile de personal pentru aceeași perioadă, am încercat să prezentăm evoluția acestor doi parametri. Definiția sectorului bugetar a Biroului Național de Statistică oferă următoarea definiție a sectorului bugetar – totalitatea unităţilor finanţate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale şi din mijloace speciale, indiferent de subordonarea ramurală.
Unitățile instituționale incluse în sectorul administrației publice centrale (S.13), în conformitate cu ESA 2010 (punctul 2.112) sunt următoarele:
(A) unitățile administrației publice, care există printr-un proces legal și au autoritate judiciară asupra altor unități pe teritoriul economic, și administrează și finanțează un grup de activități, care furnizează în principal bunuri și servicii publice, destinate comunității;
(B) o corporație sau cvasi-corporație, care este o unitate guvernamentală, în cazul în care producția sa este în principal cu destinație publică și care este controlată de o unitate guvernamentală;
(C) instituțiile fără scop lucrativ recunoscute ca persoane juridice independente care sunt producători non-profit și care sunt controlate de către administrațiile publice;
(D) fondurile de pensii autonome, în cazul în care există o obligație legală de a contribui, și în cazul în care administrațiile publice gestionează fondurile în ceea ce privește decontarea și aprobarea contribuțiilor și a beneficiilor.
Sector bugetar local – acest sub-sector include acele tipuri instituții de administrare publică a căror competență se întinde numai pe o parte locală a teritoriului economic, cu excepția agențiilor locale ale fondurilor de asigurări sociale.
Pentru o comparație mai ușoară și o reprezentare grafică laconică, noi am considerat numărul de unități de personal a fi echivalent unui angajat, deși în unele cazuri, există persoane care lucrează cu normă redusă, deci numărul real de angajați efectiv este mai mare.
Alte cifre-cheie :
- În 2015, aproape 20% din totalul salariaților erau angajați în sectorul bugetar, sau mai puțin cu 8.9% față de anul 2012.
- Numărul unităților de personal din administrația publică centrală a crescut cu câte 2% anual din 2012 până în 2015. Acest lucru s-a datorat în mare parte creării noilor instituții la nivel central.
- Din 1000 de bugetari, în 2009, cei mai mulți – 612 – activau în învățământ, iar cei mai puțini în transporturi și drumuri.
- Din 1000 de bugetari, în 2015, cei mai mulți activau în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar cei mai puțini în Agenția Națională Antidoping.
Sursă date: Ministerul Finanțelor, Biroul Național de Statistică (vezi resurse)
Infograficul a a fost elaborat în cadrul proiectului Monitorizarea Transparenței Bugetare, implementat cu suportul financiar al Programului Bună Guvernare din cadrul Fundației Soros-Moldova.