Data publicării: 13/05/2016
În Republica Moldova există aproape 240 de centre de sănătate. sau „policlinici”, cum mai sunt numite în limbajul popular. Pentru funcționarea acestora, statul a cheltuit aproape 950 milioane lei în 2015. Mai multe detalii despre banii cheltuiți pentru aceste instituții în infograficul de mai jos.
Ce sunt Centrele de Sănătate ?
Centrele de sănătate sunt instituțiile unde medicii de familie și echipa lor oferă asistența medicală primară, inclusiv servicii de profilaxie, servicii stomatologice și uneori, în cazul urgențelor mici intervenții chirurgicale (suturi etc.). Tot aici, medicii de familie redirecționează pacienții spre spitalele specializate, medicii de profil etc. Anual, fiecare cetățean contribuie prin intermediul Bugetului public Național cu câte 263 lei pentru asistența medicală primară, sau cu 400 de lei mai puțin decât media pe glob.
Tradițional, cele mai bine finanțate Centre de Sănătate sunt cele din centrele raionale, bugetele cărora depășesc de 10 de ori bugetele unor sate cu o populație comparativă. La fel, instituțiile din Nordul și Centrul țării, sunt cele mai bine finanțate, cu cea mai mare pondere de celtuieli pe cap de locuitor. Acest lucru este valabil și pentru instituțiile medicale de profic (spitale raionale și spitale de ordin republican din zonă).. Mai mult, centrele de sănătate slab finanțate, mai degrabă luptă pentru a plăti salariile, în detrimentul serviciilor medicale și se confruntă cu lipsa medicamentelor și utilajelor de investigație.
Infograficul a a fost elaborat în cadrul proiectului Monitorizarea Transparenței Bugetare, implementat cu suportul financiar al Programului Bună Guvernare din cadrul Fundației Soros-Moldova.