Data publicării: 28/4/2016
În 2015, Guvernului Republicii Moldova a cheltuit 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătății. Acești bani au fost alocați în mare parte instituțiilor publice de profil – de ordin național, raional, municipal și în Centrele Medicilor de Familie.
Astfel, Expert-Grup, prin intermediul Budgetstories.md, va publica trei infografice care descriu câți bani au fost cheltuiți în instituțiile medicale de toate nivelele, care sunt aceste instituții, și pentru ce sunt cheltuiesc acești bani. Trebuie să menționăm, că în urma reformelor din sector, unele instituții au fost reorganizate și subordonate.
Primul infografic a analizat veniturilor spitalelor naționale. În acest al doilea infografic, se analizează veniturile și cheltuielile pentru cele 32 de spitale raionale și spitalul din satul Cărpineni. Spitalele municipale din Chișinău și Bălți nu au fost incluse în această analiză.
Astfel, pe parcursul ultimilor 5 ani, fiecare locuitor al raioanelor din țară a plătit între 120 de lei și 960 de lei pentru întreținerea spitalului din raionul de reședință. Cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor au fost înregistrate în trei spitale raionale – Edineț, Orhei, Ștefan Vodă, un spital local – s. Cărpineni și spitalele din Comrat, Ceadâr Lunga și Vulcănești.
Majoritatea cheltuielilor se duc pe salarizare, contribuții sociale, utilități și medicamente. Cele mai mici cheltuieli au fost utilizate pentru restabilirea echipamentelor uzate, alte cheltuieli și reparații capitale. Deși toate instituțiile au efectuat în mică măsură reparații curente, mai puțin de 4% din cheltuieli au fost dedicate reparațiilor capitale. 75% din acești bani au fost cheltuiți pentru lucrările de reparație capitală a 5 spitale raionale. Alte 12 spitale nu au primit niciun leu în ultimii 5 ani.
Următorul infografic va descrie cum sunt cheltuiți banii în centrele medicilor de familie din țară.
Sursă date: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova