Data publicării: 24/11/2014
Deși Acordul de Asociere cu UE a intrat provizoriu în vigoare de doar două luni (1 septembrie 2014), acesta produce deja efecte tangibile. Beneficiind de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (ZLSAC), orice producător care a implementat standardele comunitare poate exporta pe piața respectivă fără taxe vamale.
Infograficul este disponibil și în limba rusă.
Chiar dacă Acordul de Asociere presupune beneficii pe termen mediu și chiar lung (5-7 sau chiar 10 ani), în primele 2 luni de la implementare acesta deja a adus anumite efecte tangibile. Este important că aceste beneficii au fost simțite anume de sectorul agro-industrial, care este considerat drept cel mai sensibil la liberalizarea comerțului cu UE.
În realitate, constatăm o creștere impresionantă, în septembrie-octombrie, 2014, a exporturilor de vinuri (+26%), mere (de 2,7 ori), prune (de 8,1 ori) struguri de masă (de 5,8 ori), porumb dulce congelat (de peste 3 ori) și cereale cu (+77%). Creșterile sunt exprimate față de anul precedent, astfel fiind eliminat factorul sezonier. Mai mult decât atât, exporturile au crescut atât de impresionant în pofida unei baze de comparație înalte (anul 2013 a fost unul foarte roditor).
Infograficul a fost elaborat în baza Notei Analitice „Primele rezultate palpabile ale Acordului de Asociere cu UE?”.
Infograficul este disponibil și în limba rusă.